Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Ubio djevojku, pa presudio sebi * Neistomišljenike prijavljuje policiji * Funkcioneri DPS-a kupovali glasove za Brajovića * Ako DPS ne podrži smjene, raskinućemo koaliciju * Zablistali na pet jezika * Čovjek u plamenu ispao iz auta * Ubio djevojku, pa presudio sebi
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 11-06-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije:
Dok su drugi trgovali i pogađali se sa Milom Đukanovićem, srpski narod je nepokolebljivo stajao u opoziciji nakaradnom, kriminalizovanom i korumpiranom režimu.

Vic Dana :)

Razgovaraju dva ludaka od kojih jedan plete džemper:
- Šta to radiš?
- Pletem džemper.
- Koje će boje da bude?
- Je l’ znaš onu boju trula višnja?
- Znam.
- E, isti takav samo zelen.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo - datum: 2015-06-10 KROZ NJEMAČKO PRIHVATILIŠTE OD POČETKA GODINE PROŠLO 2.000 LICA IZ CRNE GORE U Braunšvajgu 600 azilanata iz naše zemlje
Dan - novi portal
U pri­hvat­nom cen­tru u nje­mač­kom gra­du Bra­un­švajg tre­nut­no se na­la­zi 600 azi­la­na­ta iz Cr­ne Go­re, dok ih je od po­čet­ka go­di­ne bi­lo oko 2.000, sa­op­šte­no je iz ne­vla­di­ne or­ga­ni­za­ci­je Euro­most. Ka­ko su ka­za­li, cr­no­gor­ska de­le­ga­ci­ja je pri­je ne­ko­li­ko da­na oti­šla u Nje­mač­ku ka­ko bi utvr­di­la ko­li­ko je tač­no lju­di na­pu­sti­lo na­šu ze­mlju.
De­le­ga­ci­ju su či­ni­li pred­sjed­nik SO Bi­je­lo Po­lje, pred­stav­ni­ci SNP-a i De­mo­sa, ak­ti­vi­sti NVO.
– Di­rek­tor tog pri­hvat­nog cen­tra ka­že da je kroz tu usta­no­vu pro­šlo 2.000 lju­di od po­čet­ka go­di­ne. Ta­ko­đe, re­če­no nam je da je njih 20 od­lu­či­lo da se vra­ti u Cr­nu Go­ru. Tre­nut­no je od ukup­no 1.400 azi­la­na­ta u pri­hvat­nom cen­tru naj­vi­še lju­di iz Cr­ne Go­re – 600 – sa­op­šte­no je iz Euro­mosta ra­di­ju An­te­na m.
De­le­ga­ci­ja je na­kon raz­go­vo­ra sa azi­lan­ti­ma iz Cr­ne Go­re za­klju­či­la da ni­ko od njih ne­ma pri­mjed­be na bo­ra­vak u pri­hvat­nom cen­tru.
– Sa­če­kao nas je kon­zul Cr­ne Go­re u Nje­mač­koj Želj­ko Sta­ma­to­vić, ko­ji nam je od­mah re­kao da je po­sri­je­di ci­fra od 800, ne­ko je po­ku­šao da ci­je­lu si­tu­a­ci­ju za­ta­ška. Re­kao nam je i da ni­je bi­lo po­tre­be da do­la­zi­mo – ka­za­li su u toj orga­ni­za­ci­ji.
Cr­no­gor­ska de­le­ga­ci­ja iz Nje­mač­ke sti­že sju­tra.
Po­vo­dom ma­sov­nog od­la­ska gra­đa­na sa sje­ve­ra ju­če su se ogla­si­li iz Iz­vr­šnog od­bo­ra Po­kre­ta za pro­mje­ne Ro­ža­je (IO PzP) i Op­štin­skog od­bo­ra (OO) PzP Bi­je­lo Po­lje po­ru­ču­ju­ći da je ise­lja­va­nje po­pri­mi­lo sve od­li­ke eg­zo­du­sa. Po­što ni dr­žav­ni a ni lo­kal­ni or­ga­ni vla­sti ne pred­u­zi­ma­ju ni­šta da se za­bri­nja­va­ju­ći ta­las za­u­sta­vi, Iz­vr­šni od­bor Po­kre­ta za pro­mje­ne Ro­ža­je (IO PzP) i Op­štin­ski od­bor (OO) PzP Bi­je­lo Po­lje naj­o­štri­je pro­te­stu­ju zbog „sram­nog ću­ta­nja nad­le­žnih” i is­ti­ču da se sti­če uti­sak da vlast ni­je­su za­bri­nu­ta zbog ovog ra­se­lja­va­nja lju­di sa sje­ve­ra.
OO PzP Bi­je­lo Po­lje smatraju da je obilazak kolektivnih centara u Njemačkoj od strane ne­ko­li­ko lo­kal­nih funk­ci­o­ne­ra bje­lo­polj­ske op­šti­ne naj­o­bič­ni­ji po­li­ti­kant­ski po­te­z.
- Ipak to ocje­nju­je­mo kao gest ka­kve-ta­kve od­go­vor­no­sti, ko­ja ap­so­lut­no ne po­sto­ji kod nad­le­žnih dr­žav­nih in­sti­tu­ci­ja. IO PzP Ro­ža­je sma­tra hu­ma­nim gest kom­pa­ni­je „Fran­ca“ ko­ja je u oko­li­ni auto­bu­ske sta­ni­ce i u ši­rem cen­tru Ro­ža­ja di­je­li­la bes­plat­ne će­va­pe i ham­bur­ge­re. Na­rav­no, svi­ma je ja­sno da to jed­no­krat­no do­bro­čin­stvo ne­će za­u­sta­vi­ti ni­ko­ga ko na­mje­ra­va da se od­se­li u Nje­mač­ku, ali po­ka­zu­je ma­kar ne­ki vid bri­ge u po­re­đe­nju sa pot­pu­nim ću­ta­njem lo­kal­ne i dr­žav­ne vla­sti na do­sa­da­šnje ma­sov­no ise­lja­va­nje – pi­še u za­jed­nič­kom sa­op­šte­nju.
Raz­log za, ka­ko se do­da­ju, nji­ho­vo za­jed­nič­ko obra­ća­nje je stra­ho­va­nje da će na­red­nih da­na, na­kon što se za­vr­ši škol­ska go­di­na, ove dvi­je op­šti­ne bi­ti su­o­če­na sa još jed­nim ve­li­kim ta­la­som ma­sov­nog od­la­ska na­ših su­gra­đa­na.
– Taj no­vi ta­las ise­lja­va­nja mo­gao bi bi­ti ma­sov­ni­ji čak i od onog pret­hod­nog, iz apri­la/ma­ja ove go­di­ne. Šta če­ka dr­ža­va Cr­na Go­ra? Zbog če­ga Skup­šti­na i nje­no nad­le­žno rad­no ti­je­lo ne do­zvo­lja­va­ju da se re­a­li­zu­je ini­ci­ja­ti­va pot­pred­sjed­ni­ka PzP, po­sla­ni­ka Ko­če Pa­vlo­vi­ća? Da li je to po­tvr­da na­še sum­nje da ak­tu­el­na vlast ne že­li da se ise­lja­va­nje za­u­sta­vi, da joj ise­lja­va­nje Bo­šnja­ka čak i od­go­va­ra? Ko­me to u Pod­go­ri­ci sme­ta bo­šnjač­ka si­ro­ti­nja na sje­ve­ru, pa ho­će da ih ra­se­li – pi­ta­ju iz ovih par­ti­ja.
Ka­ko kon­sta­tu­ju, ma­sov­no ise­lja­va­nje Bo­šnja­ka iz op­šti­na Ro­ža­je i Bi­je­lo Po­lje na naj­bru­tal­ni­ji na­čin svje­do­či o po­gub­noj po­li­ti­ci vla­da­ju­će ko­a­li­ci­je DPS–SDP–BS.
– Ovo ise­lja­va­nje je po­ziv gra­đa­ni­ma Ro­ža­ja i Bi­je­log Po­lja, kao i svi­ma u Cr­noj Go­ri, da po­dr­že PzP i DF i nji­ho­vu na­mje­ru da na ma­sov­nim de­mo­krat­skim pro­te­sti­ma za­u­sta­ve na­sta­vlja­nje ove po­gub­ne po­li­ti­ke – za­klju­ču­ju u sa­op­šte­nju.M.N.-A.T.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"